Ücretsiz VPN’ler Hakkında Bazı Önemli Noktalar
Artık hiç olmadığı kadar fazla işçi evinden çalışıyor. Buna internette gizlilik ile ilgili sorunlar ve kişisel veri ihlalleri de eklendiği zaman, gittikçe artan sayıda kişinin çevrimiçi gizlilik ve güvenliklerini korumanın yollarını arıyor olmaları hiç şaşırtıcı değil.
En iyi çözüm nedir? Size hem internette tam gizlilik hem de anonim olma olanağını sunabilen bir VPN hizmeti.
Tüm VPN’ler eşit yaratılmamıştır, özellikle de ücretsiz bir hizmet kullanmak istiyorsanız. Peki bir VPN hizmeti seçerken tam olarak nelere dikkat edilmelidir?
İş veya eğlence amaçlı kullanacak olmanız fark etmeksizin genellikle şu 4 temel özelliği teste tabi tutuyoruz:
• Güçlü güvenlik
• Birden fazla VPN protokolü
• Sunucu lokasyonlarından oluşan geni bir liste
• Verimli bağlantılar için yüksek bant genişliği ve ışık hızında bağlantı
Güçlü Güvenlik ve Birden Fazla VPN Protokolü
VPN sağlayıcınızın güçlü şifreleme ve güvenlik protokolleri sunması gerektiğini zaten biliyoruz. Çoğu ücretsiz VPN hizmeti, kurulumu en kolay olan ve transmisyon, donanım ve idari maliyetleri çok daha düşük olan PPTP (Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü) sunmaktadır. Ancak, günümüzde eskimiş olduğu ve geçmişte güvenlik sorunlarından kurtulamamış olduğu için bu en iyi seçenek değildir. Diğer yandan, Private Internet Access ve CyberGhost gibi çoğu ücretli hizmet, L2TP (2. Katman Tünelleme Protokolü) ve IPsec (İnternet Protokolü Güvenliği) gibi PPTP’ye kıyasla çok daha güvenli olduğu düşünülen bir dizi VPN protokolü kullanmaktadır. Sadece katı log tutmama politikasına sahip bir VPN verilerinizin kaydedilmediği veya satılmadığının garantisini verebilir.
Daha Büyük Bant Genişliği ve Kapsamlı Sunucu Konumları
Bir diğer önemli faktör ise kullanıcı başına düşen sunucu sayısıdır, bu sayı bağlantı hızınızı doğrudan etkiler. Örneğin 500mbps bant genişliğine sahi bir sunucuyu paylaşan 50 kişi olduğunu düşünelim, bu da kişi başına sadece 10mbps düşeceği anlamına gelir! İşte bu nedenle ücretli VPN’ler çok daha hızlıdır, çünkü onlar altyapıya yatırım yapmak için gerekli kaynağa sahiptir ve kullanıcı başına daha fazla sunucu bant genişliği sunarlar. Ücretsiz hizmetler aynı yatırımı yapacak maddi güce sahip değildir, bu da daha az güvenlik ve çok daha yavaş bir bağlantı ile sonuçlanır.
Kaynaklardan bahsetmişken, ücretli VPN hizmetlerinin çok daha geniş bir sunucu lokasyonları listesine sahip olduğunu belirtmeden de geçmeyelim. Sunucu lokasyonu sayısı son derece önemlidir, çünkü bir sunucuya ne kadar yakınsanız bağlantınız da o kadar hızlı olur. Sadece en iyi ücretli VPN’ler size normal bir bağlantı hızı ile kıyaslanabilir hızlar sunabilirler.
Neredeyse tüm ücretsiz VPN’lerde büyük bir bit yeniği vardır
Bu şirketler, ücretli rakipleri ile karşılaştırılabilecek bir hizmeti tamamen ücretsiz olarak sunamazlar. Bu sözde "ücretsiz VPN’ler" sıklıkla bant genişliğinizi sınırlar ve bu da yavaş bağlantı ile sonuçlanır. Onlar çok sınırlı sayıda kullanılabilir sunucu konumu sunar ve akşam ekran başına geçmenizi sinir bozucu bir kabusa dönüştürürler.
Buna ek olarak, Kullanıcılar ücretsiz VPN hizmetlerinin kişisel bilgilerini çalarak bunları üçüncü taraflara sattıklarını dahi rapor etmiştir. Bu karanlık uygulamalar olmadan dahi, tamamen ücretsiz VPN hizmetleri eskimiş bir altyapıya sahiptir, bunlar gizliliğinizi tehlikeye atabilirler, bu nedenle de en başında VPN kullanmaya karar verme nedeninizi tamamen ıskalarlar.
Peki ücretsiz VPN’ler nasıl para kazanır? Diğer tüm ücretsiz hizmetlerde de olduğu gibi, bunun karşılığını bir şekilde ödemeniz gerekir. Onların iş modeli, kullanıcıları ücretli hizmet satın almaya yönlendirmek için sinir bozucu reklamlar ile çok sınırlı bir hizmet sunumunun bir bileşiminden oluşmaktadır.
Peki Demek ki Ücretsiz VPN’ler Bu Kadar Kötü. İyi Bir VPN’i Ücretsiz Kullanmanın Hiçbir Yolu Yok mu?
Bunu sorduğunuza sevindik. Hız ve güvenlikten taviz vermeksizin bir VPN’i ücretsiz kullanmak istiyorsanız işte yapmanız gereken şey:
1. Private Internet Access veya CyberGhost web sitesini ziyaret edin. Bunların her ikisi de en çok tavsiye ettiğimiz VPN’lerdir.
2. Yazılımlarını indirin ve para iade garantisinden faydalanın. Bu birinci sınıf VPN hizmetlerini bir ay boyunca risksiz kullanabilirsiniz. Kendimizi güvenceye almak için bunu test ettik – hiçbir bit yeniği yok.
Seyahat ederken sadece kısa bir süre için bir VPN’e ihtiyaç duyuyorsanız en iyi seçenektir. Private Internet Access’in sunduğu güvenliği alt etmek zordur. PIA aynı zamanda mevcut en katı güvenlik protokollerini kullanır ve sıfır log tutma politikasına sahiptir, dolayısıyla da gizli bilgileriniz %100 güvendedir.
Elbette, ne Private Internet Access ne de CyberGhost sonsuza kadar ücretsiz değildir, ama 30 gün içerisinde bunları kullanarak yapabileceğiniz birçok şey var. Ve ayda birkaç dolar vermeye değdiğini düşünürseniz, bu şirketler aylık planlarda bulabileceğiniz en cömert indirimleri sunmaktadır.
Özetle Ücretsiz VPN’ler
Gizliliğinizi riske atmayan bazı vasat ücretsiz VPN’ler bulmak mümkün olsa da en güvenli ücretsiz hizmetler dahi en ucuz premium VPN’ler ile kıyaslanamaz. Ücretli VPN’ler tam veri koruması, ve normal bağlantı hızlarından vazgeçmek istemiyorsanız bunlar tek seçeneğinizdir.
Tavsiye ettiğimiz premium VPN’lerin tümü ücretsiz deneme süreleri ve para iadesi garantisi sunmaktadır, böylece tek kuruşunuzu riske atmadan bunları deneyebilirsiniz.
En iyi teklifleri çok düşük fiyatlarla bulacağınız en iyi premium VPN’ler listemize göz atmayı unutmayın!