2009 senesinde İsveç’in Stockholm şehrinde kurulan PrivateVPN, uygun fiyatlar, 6 cihaza kadar aynı anda bağlanma, sıkı bir güvenlik, kullanıcı dostu arayüz ve tanınmış hizmetlere erişim imkanı sunuyor. Dünyanın neresinde olursanız olun internete güvenle bağlanmanızı sağlayan şey, 60 ülkede 150 sunucu konumuna yayılmış, sıkı log tutmama politikasına sahip VPN’dir.
Gizlilik / Anonimlik
VPN kullanma nedeninizin internette tam özgürlük veya internet sağlayıcınızın internet alışkanlıklarınızı öğrenmesini engellemek olması fark etmeksizin PrivateVPN yanınızda. İlk olarak, OpenVPN veya L2TP/IPsec gibi bir dizi şifreleme protokolüyle verilerinizi koruyabilmektedir. Uygulamaya bağlandığınız anda PrivateVPN otomatik olarak ağınız için en iyi VPN protokolünü seçer. PrivateVPN aynı zamanda bağlantınızın aniden kopması halinde verilerinizin güvende kalabilmesi için bir otomatik kill switch özelliği de sunmaktadır. Burada bilinmesi gereken husus ise kill switch özelliğinin günümüzde sadece Windows uygulamasına mevcut olmasıdır, bu da az da olsa hayal kırıklığı yaratmıştır. Bununla birlikte, ilave güvenlik için DNS ve IPv6 sızıntı koruması mevcuttur.
PrivateVPN’in 14 Göz İttifakı’nın yetki alanına girip girmediğinden endişeleniyorsanız buna hiç gerek yok! Şirket hangi bilgileri ne amaçla topladığı konusunda oldukça açık sözlü ve şeffaf politikalar izliyor. “Herhangi trafik veya hizmet kullanımı bilgisini toplamıyor veya log tutmuyoruz” ifadesi ile bu durum açıkça belirtilmiştir. İhtiyaç duydukları tek bilgi e-posta adresiniz ve şifrenizdir ve bunları hesap oluşturduktan sonra kullanırsınız.
Hız ve Güvenilirlik
Sadece 150’nin üzerinde sunucuya sahip olması nedeniyle PrivateVPN’in hız ve güvenilirlik bakımından sınıfta kalacağından endişelenmek anlaşılır bir durum. Ama gerçekleştirdiğimiz testlerin sonuçları, binlerce sunucu konumuna sahip diğer sağlayıcılar ile aynı kulvarda olduğunu gösterdi. Bu da ağ boyutunun bir kırmızı ışık olması gerekmediğini gösteriyor. Hızların diğer VPN’lerde olduğu gibi düşüp düşmediğini görmek için çok sayıda sunucularına bağlanmayı denedik ve 65Mbps indirme hızı ile testlerimize başladık. ABD’deki bir sunucuya bağlanmak 22,3Mbps indirme hızı ile sonuçlanırken başka bir sunucuda indirme hızı 61,26Mbps olarak gerçekleşti. İngiltere’de bulunan sunucu da 59Mbps indirme hızı ile hiç fena değildi. Avustralya’da bir sunucuya bağlanmayı denediğimiz zaman ise hız en büyük darbeyi aldı ve 3,38Mbps düzeyine kadar düştü. Bu da dünyanın diğer ucundaki sunuculara bağlandığınız zaman hızın ne kadar etkilendiğini gösteriyor. Yine de ortalama bağlantı hızı oldukça tatmin edici ve dosya indirme ve online oyunlar için yeterli.
Platformlar ve Cihazlar
Daha önce de belirttiğimiz üzere otomatik kill switch özelliği sadece Windows Uygulaması ile sınırlı ve bu da belkide şirketin en büyük zaafı. Bununla birlikte, Windows, Mac, Android ve iOS cihazlar için özel uygulamalar bulunuyor. Ayrıca, Linux ve uyumlu modemler için mevcut manüel kurulum kılavuzları da mevcut. Çoğu sağlayıcı aynı anda 5 cihaz bağlantısına izin verirken, PrivateVPN bir adım öteye giderek tek abonelik altında 6 cihaza izin veriyor, bu da bu VPN’i aileler, küçük işletmeler veya teknoloji çılgınları için ideal seçim yapıyor.
Sunucu Konumları
PrivateVPN günümüzde 60 ülkede 150’den fazla sunucuya sahip ve bu ağı hala büyüyor. Binlerce sunucuya sahip diğer VPN sağlayıcılar ile karşılaştırdığınız bu kulağa etkileyici gelmese de bunun nedeni, piyasanın genç şirketlerinden biri olmaları ve daha az kullanıcıya sahip olmalarıdır. Buna rağmen, bu VPN’in etkileyici performansı, ağ boyutunun sadece bir rakam olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.
Müşteri Hizmetleri
PrivateVPN’in canlı sohbet özelliği ile ilgili bazı kafa karışıklıkları olmuş gibi gözüküyor; bazıları 7/24 hizmet verdiğini söylerken diğerleri sadece Avrupa iş saatlerinde çalıştıklarını söylüyor. Bunun aslını öğrenmenin sadece bir yolu var. Canlı sohbet butonunu kullanmayı denedik ve anında bir destek temsilcisine bağlandık. Canlı sohbet seçeneğinin şu anda 7/24 mevcut olmadığını doğruladı ve bu özelliğe erişim için belirli bir saat olmadığını söyledi. Bu konuda biraz daha şeffaf davranmaları daha iyi olurdu. Bu dezavantajı dışında destek sayfasında detaylı kurulum kılavuzları ve sıkça sorulan sorular sayfası gibi faydalı kaynaklar bulunuyor. Daha karmaşık bir sorun ile karşılaşmanız halinde, teknik destek ekibinin cihazınıza uzaktan erişmesini ve sizin yerinize sorunu gidermelerini sağlayan bir TeamViewer özelliği de mevcut.
Fiyatlar
Diğer VPN’lere benzer şekilde PrivateVPN de sadece süreleri farklı olan üç farklı plan sunuyor. Daha uzun süreli planlarda sunulan indirimlerle fiyatları şaşırtıcı derecede ucuz. Bir aylık abonelik 49,99₺ tutarken, 3 ayda bir yenilenen 3 aylık plan 29,99₺ maliyetindedir. En iyi fiyatı ise 13 ay peşin ödediğiniz zaman ayda sadece 24,99₺ ile alıyorsunuz. Tüm planlar 30 gün geri ödeme garantisine tabi.